Index
Son güncelleme: Mayıs 30, 2023
Her insan zaman zaman düşüncelerinin bulanıklaştığı deneyimler yaşar. Örneğin uykusuzluk çektiğinde veya hastalandığında zihnini toparlamakta zorlandığını fark etmiş olabilirsin. Fakat sürekli olarak düşüncelerinde belirsizlik hissediyor, konsantrasyon sorunları yaşıyor veya hatırlama güçlükleri çekiyorsan; bu durumun sebebi beyin sisi olabilir.
Beyin sisi nedir?
Henüz resmi olarak tıp literatürüne girmemiş olan beyin sisi kavramı; düşüncelerin dağınık olduğu, odaklanma kabiliyetinin düştüğü ve hafızanın silikleştiği yorgun bir ruh halini ifade eder. Beyin sisi kısa bir e-postayı bile okumakta güçlük çekmene veya bir önceki akşam ne yediğini hatırlayamamana neden olabilir.
Beyin sisi neden olur?
Beyin sisinin birçok farklı sebebi olabilir. Fakat beyin sisine yol açan en yaygın faktörler şu şekilde sıralanabilir:
- Kronik stres
- Yetersiz uyku
- Sağlıksız beslenme düzeni
- B12 başta olmak üzere bazı vitaminlerin eksikliği
- Ekran başında fazla zaman geçirmek
- Depresyon ve kaygı gibi mental durumlar
- Kalp hastalıkları ve hormonal düzensizlik gibi tıbbi sorunlar
Beyin sisi nasıl geçer?
Ruhsal bir yorgunluk hissediyor ve fikirlerini netleştirmekte sorunlar yaşıyorsan zihinsel berraklığını geri kazanmak için uygulayabileceğin birkaç yöntem var:
- Uykunu aldığından emin ol: Uyku sırasında bedenin, beyin sisine neden olabilecek sağlıksız toksinleri temizleyen bir sürece girer. Kaliteli uyku, bu temizlik sürecinin daha iyi işlemesini sağlar. Bu nedenle her gece 7-8 saat uyumak ve yatmadan önce ekran ışığından uzak durmak zihninin keskinliğini korumana yardımcı olur.
- Dengeli bir beslenme düzeni takip et: Yediğin besinler, nasıl düşündüğünü etkiler. Berrak bir zihin için yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıllı karbonhidratlar, sağlıklı yağlar ve proteinlerden oluşan besinleri öğünlerine daha fazla dahil ederken, işlenmiş ve rafine şekerli gıdalardan olabildiğince uzak dur.
- Aralıklı oruca bir şans ver: Ne yediğine dikkat ettiğini düşünüyor fakat yine de beyin sisi yaşıyorsan, odağını öğün zamanlarına verebilirsin. Aralıklı oruç, kalori alımının günün belli aralıkları ile kısıtlanmasına dayalı popüler bir beslenme modelidir. Araştırmalar, aralıklı orucun uzun dönemde odak yeteneğini geliştirdiğini ve zihindeki berraklığı arttırdığını gösteriyor.
- Yoga ve meditasyonu dene: Yoga ve meditasyon, stresle arana mesafe koymanın en etkili yollarından. Bedenindeki rahatlama ile zihninin de gevşediğini ve daha berrak düşüncelere sahip olduğunu fark edeceksin.
- Düşüncelerini derinleştir: Beyin derin düşüncelere dalmaya bayılır. Sen de yapmayı sevdiğin bir şey hakkında daha derin düşüncelere dalmayı deneyebilirsin. Örneğin bir podcast dinleyebilir veya bir film izleyebilir, ardından bir süre dinlediğin veya izlediğin içerik hakkında derinlemesine düşünmek için kendine zaman tanıyabilirsin.
- Ekrandan uzak kaldığın zamanlar yarat: Instagram akışını saatler boyunca kaydırmak veya bilgisayar başında uzun süre oturmak düşüncelerinin silikleşmesine neden olur. Bilgisayarda çalışırken ekrandan uzaklaşarak kısa molalar vermeyi dene ve hatta bazı günler dijital detoks yaparak ekrana hiç bakmadığın zamanlar yarat.
Devam ettiği takdirde bir uzmana danışmayı ihmal etme
Özellikle ekran başında saatler geçirdiğimiz şu günlerde beyin sisi oldukça yaygın görülen bir sorun. Kendine yabancılaşmış gibi hissettiren beyin sisi durumu, ruh halini de olumsuz etkileyebilir. Paylaştığımız önerileri uygulamana rağmen zihnini netleştirmekte güçlük yaşıyorsan, altta yatan bazı sağlık sorunları olabilir. Bu durumda doktoruna danışmak en iyi çözüm olacaktır.