Index
Son güncelleme: Temmuz 26, 2023
Tiroid bezi, vücudun metabolizmasını düzenleyen önemli hormonlar salgılayan bir organdır. Bu nedenle, tiroid fonksiyonlarındaki herhangi bir bozukluk, kilo değişikliklerine neden olabilir. Dolayısıyla tiroid hastalarının sıkça sorduğu sorulardan biri, tiroidin kilo aldırıp aldırmadığıdır.
Bu yazıda, tiroid bezinin kilo üzerindeki etkilerini ve tiroid ilaçlarının kilo aldırıp aldırmadığını ele alacağız.
Tiroid nedir?
Tiroid bezi, boyun bölgesinde soluk borusunun önünde ve Adem elması olarak adlandırılan bölgenin altında yer alır. Şekli kelebeğe benzetilir. Tiroid bezinden iki tür hormon salgılanır. T3 (triiyodotironin) ve T4 (tiroksin). Bu hormonlar metabolizma üzerinde etkili olduğu için, dolaylı olarak kilo alıp vermeyi de etkiler.
“Tiroid hastasıyım, kilo veremiyorum”
Tiroid bezinin fonksiyonlarında bir bozukluk olduğunda, kilo değişiklikleri sık görülen bir durumdur.
Tiroid bezinin az çalışması, yani hipotiroidi durumunda tiroid hormonları olması gerekenden daha az üretilir. Bu nedenle metabolizma yavaşlar, vücut enerjiyi daha az harcar ve kilo alma eğilimi artar. Dolayısıyla hipotiroidisi olanlar normal diyetler ve egzersizle kilo vermekte zorlanabilirler.
Yani tiroid yüksekliği kilo yapar mı, diye merak ediyorsan, sağlıklı ve dengeli beslenmene, porsiyonlarını küçültmene ve düzenli egzersiz yapmana rağmen olması gerektiği kadar kilo veremiyorsan; evet, sebebi tiroid bezinin az çalışması olabilir.
Diğer yandan, tiroid bezinin aşırı çalıştığı durumlarda, yani hipertiroidi durumunda, metabolizma hızlanır ve kilo kaybı görülebilir. Hipertiroidi, tiroid hormonlarının aşırı üretildiği bir durumdur. Bu durumda, vücut enerjiyi daha hızlı harcar. Hipertiroidisi olan hastalar, kilo kaybı sorunuyla karşılaşabilirler.
Her iki durum için de bir endokrinoloji uzmanına görünmek ve gereken tedavi planına başlamak gerekir.
Tiroid ilacı kilo aldırır mı?
Tiroidle ilgili bir rahatsızlığın olduğunu düşünerek doktora gittin, tahliller yaptırdın ve sonuç olarak tiroid hastası olduğun ortaya çıktı. Bu durumda doktorun senin durumuna uygun olarak bazı tiroid hapları reçete edecektir.
Genellikle uzun süreler boyunca kullanılmaları gereken bu tiroid ilaçları, tiroid hormon düzeylerini düzenlemek ve tiroid bezinin doğru çalışmasını sağlamak için kullanılır. Yani tiroid tedavisinde kullanılan ilaçlar kilo aldırmaz. Tiroid ilaçları, vücudun tiroid hormonlarını ve dolayısıyla metabolizmayı düzenlemeyi amaçlar. Bu sayede fazla kilo alımını da engellemiş olur.
Ancak, herkesin metabolizmasının farklı olduğu unutulmamalıdır ve bazı kişiler tiroid ilaçları kullanırken hafif kilo artışı yaşayabilir. Bu durum, vücudun hormonal dengeyi yeniden sağlaması ve metabolizmanın normale dönmesiyle ilgili olabilir. Öte yandan, yanlış dozaj veya aşırı kullanım durumunda, tiroid ilaçları kilo artışına neden olabilir. Bu nedenle, tiroid hastalarının doktorlarının yönlendirmelerine dikkat etmeleri önemlidir.
Haşimato ve Guatr
Tiroid denince akla gelen iki rahatsızlık haşimato ve guatr hastalıklarıdır.
Haşimato, bağışıklık sisteminin tiroid bezine saldırması sonucu ortaya çıkan otoimmün bir durumdur. Genellikle hipotiroidiye neden olur. İlaç tedavisi ve haşimato diyeti ile kontrol altına alınabilir.
Haşimato diyetinde esas olan iyotsuz tuz kullanmak ve guatrojen besin olarak adlandırılan ve lahanagiller ailesine mensup olan brokoli, lahana, turp, karalahana, Brüksel lahanası, karnabahar gibi sebzeleri haftada 1 kereden fazla tüketmemektir. Aynı zamanda yapılan bazı çalışmalar, haşimato diyeti kapsamında glutensiz beslenmesin de haşimato hastalarına iyi geldiğini göstermektedir.
Guatr ise tiroid bezinin büyümesi sonucunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Durumun kontrol altına alınmasına yönelik yine uzman bir doktor tarafından reçete edilen guatr ilaçlarının kullanılması gerekir.
Haşimato veya guatr olan kişilerde kilo değişiklikleri görülebilir. Bu nedenle, haşimato veya guatr teşhisi konulmuş kişilerin kilolarına özen göstermeleri önemlidir.
Özetle
Tiroid bezinin çalışması, metabolizmayı etkiler ve kilo değişikliklerine neden olabilir. Hipotiroidi durumunda kilo artışı, hipertiroidi durumunda ise kilo kaybı görülebilir.
Tiroid ilaçları genellikle kilo aldırmaz, ancak bazı bireylerde hafif kilo artışı yaşanabilir. Haşimato ve guatr gibi tiroid rahatsızlıkları da kilo değişikliklerine yol açabilir. Bu nedenle, tiroid hastalarının doktorlarıyla iletişimde kalmaları ve uygun tedavi yöntemlerini takip etmeleri önemlidir.