Index
Son güncelleme: Ekim 24, 2023
Aralıklı oruç, uzunca bir süredir kilo vermeyi destekleme ve yağ yakımını hızlandırma gibi faydalarıyla sohbet ortamlarının yıldızı oldu bile. Ancak metabolizma hızlandırıcı bu beslenme şeklinin marifetleri yalnızca kilo verdirme ile sınırlı değil.
Vücudun hastalıklara karşı koruyucu kalkanı olan bağışıklık sistemi de aralıklı orucun olumlu etkilerinden nasibini alarak güçleniyor. (1)
Bu yazımızda, aralıklı orucun bağışıklık sistemini nasıl güçlendirdiğinin ve hangi oruç planının bağışıklık için daha etkili olduğunun ayrıntılarını bulacaksın.
Bağışıklık sistemi nedir?
Bağışıklık, pek çok organ ve hücrenin birbirleriyle etkileşim halinde çalışarak vücudu hastalıklara karşı koruyan sistemdir. Bademcikler, lenf düğümleri, dalak, ince bağırsak, timus bezi ve kemik iliği bağışıklık sistemine dahil olan vücut bölümlerinden bazılarıdır.
Aralıklı oruç bağışıklık sistemini nasıl güçlendiriyor?
Aralıklı orucun bağışıklığı güçlendirici etkisi, oruç sırasında vücudun otofaji yapmasıyla doğrudan ilişkili.
Otofaji, vücudun hasarlı hücrelerden temizlendiği bir detoks sistemi olarak düşünülebilir. Zaman içinde yaşlanan ve hastalıklı bir hale gelen hücreler vücutta birikerek hastalıklara davetiye çıkarıyor. Otofaji ise hasarlı hücrelerin temizlenmesini sağlayarak yeni ve daha genç hücrelerin üretilmesini tetikliyor.
Bağışıklığını güçlendirmek için ne kadar oruç tutmalısın?
Otofaji, yani bağışıklık sistemini harekete geçiren süreç, oruç aralığının 14. saati itibariyle başlıyor ve oruç süresi uzadıkça etkisi artarak devam ediyor. Otofajiden daha fazla yararlanmak ve daha yoğun bir detoks etkisi yaşamak isteyenlerin 24 – 48 saat süreyle oruç tuttuğu biliniyor.
Bu süreçte hiçbir şey yenmeyip yalnızca kalorisiz bazı içecekler (su, şekersiz çay, sade kahve, bitki çayları) tüketilebiliyor.
Ancak bu kadar uzun süre oruç tutmak her bünye için uygun değil. Yalnızca aralıklı oruç uygulama deneyimi olan ve herhangi bir sağlık engeli bulunmayan kişiler tarafından 1-2 gün süreyle oruç tutulabildiğini de hatırlatmakta fayda var. Aksi takdirde vücut, yarardan çok zarar görebiliyor.
Otofajinin en yüksek seviyede olduğu süreç ise orucun yaklaşık 72. saatine denk geliyor. Bu elbette ki çok uzun bir süre, ancak uygulayan kişiler orucun derin ketozis adı verilen ve pek çok sağlık faydası bulunan son evresine girmiş oluyorlar.
Derin ketozis aşamasındayken vücutta meydana gelen başlıca durumlar şöyle:
-
- Vücut, toksinleri ve stres hormonlarını daha etkili bir şekilde temizliyor.
- Bağışıklık sistemi yenilenmeye başlıyor.
- Yeni kök hücrelerin üretimi tetikleniyor.
- Vücuttaki iltihaplanma (enflamasyon) azalıyor.
- Enflamasyonla ilişkili olduğu bilinen hastalık ve durumların (örneğin Alzheimer, Parkinson, bazı kanser türleri, kalp hastalıkları, romatoid artrit, tip 2 diyabet, akne, egzama, sedef hastalığı gibi cilt rahatsızlıkları) görülme ihtimali azalıyor.
- Eğer vücutta enflamasyon kaynaklı hastalıklar varsa, iyileşme görülmeye başlayabiliyor.
Ayrıca aralıklı oruçta sürenin uzatılmasının, COVID-19 ve onun risk faktörlerine karşı koruyucu olduğu da yapılan çalışmalarla artık kanıtlanmış durumda. (2)
Bağışıklığı artırmak için en iyi aralıklı oruç planı hangisi?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bağışıklık sistemini güçlendirmek için en az 14 saat oruç tutulması, yani 14/10 aralıklı oruç planı uygulanması gerekiyor.
Eğer herhangi bir sağlık sorunu yoksa kademeli olarak oruç saatleri uzatılabilir ve 16/8 planı ile devam edilebilir. Bu plana da alıştıktan sonra sağlık açısından bir engeli olmayan kişiler daha uzun saatler oruç tutulan planları uygulayabilirler.
Son olarak
Aralıklı oruç uyguluyor ancak daha uzun saatler oruç tutulan bir oruç planına geçmek istiyor veya aralıklı oruca yeni başlamayı düşünüyorsan, öncesinde bünyenin bu beslenme şekline uygun olup olmadığını öğrenmek için bir doktora danışmanı tavsiye ederiz.
Kanser gibi ciddi bir hastalık yaşayanların ise doktorlarına danışmadan aralıklı orucu denemekten kaçınmaları gerekiyor. Oruç kimi kanser türleri ve evrelerinde iyileşmeye destek olabilirken, kimi türlerde ve evrelerde tam tersi bir etki yapabiliyor.
Kompanion, içeriğindeki bilgilendirici blog yazıları, ipuçları ve oruç sürecini kolaylaştırıcı diğer özellikleriyle senin de aralıklı oruç yolculuğunun vazgeçilmez bir parçası olabilir.