Index
Son güncelleme: Haziran 27, 2023
Aralıklı oruç, ya da diğer adıyla IF diyeti, yediklerini değiştirmeden yalnızca yemek yediğin saatleri azalttığın bir beslenme şekli. Kilo vermeye yardımcı olmasının yanı sıra pek çok sağlık faydası olduğu da artık kanıtlanmış durumda.
Bu faydalar arasında, Alzheimer, astım, kalp hastalıkları, tip 2 diyabet ve hatta kanser gibi kronik hastalıkların iyileşmesini desteklemek de yer alıyor.
Aralıklı orucun etki ettiği bu hastalıkların hepsinin ortak noktası, inflamasyon (iltihaplanma) kaynaklı olmaları. Bu bilgiden yola çıkarak aralık orucun inflamasyonu azaltma etkisi olduğu söylenebilir.
Bu yazıda, aralıklı orucun vücuttaki inflamasyonu nasıl azalttığını ve inflamasyonu azaltmak için en uygun aralıklı oruç planının hangisi olduğunu irdeleyeceğiz.
İnflamasyon nedir?
İnflamasyon, vücudun enfeksiyonlarla savaşmak için başlattığı doğal bir süreçtir. Vücut, virüsler, bakteriler ve toksik maddelerden bu şekilde kurtulur.
Gerekli zamanlarda son derece faydalı olan inflamasyon, sürekli tekrar ederse kronik hale gelir; vücutta herhangi bir yaralanma veya enfeksiyon olmadığında bile bağışıklık hücrelerini tetikleyerek sağlıklı hücrelere saldırılmasına yol açar. Bu da aşağıdaki gibi pek çok sağlık sorunun ortaya çıkmasına neden olur:
- Romatizmal eklem iltihabı
- Alzheimer ve Parkinson hastalıkları
- Astım
- Kanser
- IBS (Huzursuz bağırsak sendromu)
- Kalp hastalıkları
- Tip 2 diyabet
- Cilt problemleri (örn. sedef hastalığı, egzama, rosacea)
- Alerjiler
Aralıklı oruç inflamasyonu azaltır mı?
Aralıklı oruç, anti-inflamatuar, yani inflamasyon karşıtı bir beslenme şeklidir. Yapılan güncel araştırmalar gösteriyor ki, günün daha dar bir zaman aralığında, tercihen gündüz saatlerinde yemek yemek vücuttaki inflamasyon seviyelerini azaltıyor. (1)
Aralıklı oruç aynı zamanda insülin direncini ve inflamasyonu azalttığı bilinen bir protein olan galektin-3 seviyelerini de yükseltiyor. (2)
Buna ek olarak, aralıklı orucun kalori tüketilmeyen oruç saatlerini uzatmak, vücudun otofaji adı verilen hücresel temizlik sürecini hızlandırıyor. Böylece vücuttaki yaşlı, hasta ve iltihaplanmış hücreler yok edilerek yeni ve sağlıklı hücrelerin üretilmesi tetikleniyor. (3)
IBS (huzursuz bağırsak sendromu), MS (multiple sclerosis), romatoid artrit, astım, Alzheimer ve daha pek çok kronik inflamatuar hastalıktan şikayetçi olanların aralıklı oruç uygulaması, hastalığın etkilerini tersine çevirerek iyileşmeyi destekleyebilir. (4)
İnflamasyonu azaltmak için hangi aralıklı oruç planı en iyisi?
Aralıklı oruç planı seçiminde tek bir doğru yok. Senin için en uygun oruç planı, en uzun süre uygulayabileceğin plandır. Uzun saatler oruç tutmayı gerektiren bir plan seçsen de bunu uzun süreli devam ettiremezsen alacağın fayda da azalacaktır.
Başlangıç aşamasında 12/12 veya 14/10 gibi oruç saatleri kısa olan planları uygulamak iyi bir yöntemdir.
Bu planları uygulamaya alıştıkça 16/8, 18/6 veya 20/4 (savaşçı diyeti) gibi daha uzun oruç saatleri içeren planlara geçiş yapabilirsin.
Unutma ki en iyi oruç planı, senin vücuduna, ihtiyaçlarına ve yaşam şekline en uygun olandır.
Özetle
Kronik bir hastalığın olsun ya da olmasın, vücudundaki inflamasyonu azaltmak için aralıklı oruç uygulayabilirsin. Kompanion – Aralıklı Oruç ile kendine en uygun aralıklı oruç planını bulabilir ve oruç yolculuğunu daha kolay bir hale getirebilirsin.
İnflamasyon kaynaklı sağlık sorunları yaşıyorsan, en doğru teşhis ve tedavi seçenekleri için doktoruna danışmalısın.